Valtuustopuhe 12/2019

Off

Olen toiminut Liedon kunnanvaltuuston ensimmäisenä varapuheenjohtajana 2017-2021. Kunnanvaltuuston puheenjohtajan ollessa estynyt toimin puheenjohtajana valtuuston kokouksessa joulukuussa 2019. Avasin kokouksen seuraavalla puheella:

”Arvoisat valtuutetut, virkamiehet, lehteriyleisö sekä meidän edustajamme. Kohta on alkamassa vuoden viimeinen valtuuston kokous. Samalla myös valtuustokauden puoliväli alkaa olla lopuillaan.

Runsas viikko sitten vietimme itsenäisyyspäivää, ja talvisodan alkamisesta tuli kuluneeksi 80 vuotta. Juhlatilaisuudessa valtuustosalin etuosa täyttyi vuoden aikana menestyneistä nuorista urheilijoista, valmentajista sekä kulttuuri- ja nuorisotyöntekijöistä. Olin iloisesti yllättynyt, miten suuri ja monipuolinen palkittujen joukko oli. Menestystä oli saavutettu niin yksilö- kuin joukkueurheilussa.

Mikä sitten saa yksilön tai yhteisön menestymään?

Kuntien ja kaupunkien päättäjät sekä virkamiehet ovat avainasemassa. He voivat mahdollistaa puitteet muun muassa hyvään varhaiskasvatukseen, koulutukseen, terveydenhuoltoon, liikuntaan ja yrittämiseen. Ennen kaikkea kunnan on tärkeä toimia tukiverkkona silloin, kun omat voimat tai taidot eivät riitä arjen haasteista selviytymiseen.

Valtuustokauden jälkimmäinen puolisko tulee olemaan monin tavoin vaativa, niin luottamushenkilöille kuin virkamiehillekin suurien sopeuttamistavoitteiden vuoksi. Seuraavat kuukaudet tulevat vaatimaan taitoa katsoa pitkälle tulevaisuuteen. Tänään säästetty euro voi harkitsemattomalla päätöksellä olla moninkertainen kuluerä tulevaisuudessa.

Avataan siis valtuuston loppukausi monialaiseen keskusteluun kuntalaisten ja työntekijöiden kanssa. Yhdessä pohtien, kaikkien mielipiteitä kuunnellen pääsemme parhaimpiin lopputuloksiin. Ja taas ensi vuonna itsenäisyysjuhlassa jokainen voisi tuntea olevansa voittaja, vaikkei kultamitaliin asti yltäisikään.”

Seuraavana vuonna Liedossa järjestettiin kuntalaiskysely, esimerkiksi kunnan säästö- ja kehityskohteista. En tiedä oliko puheellani vaikutusta siihen, mutta on hienoa, että kuntalaisia on kuultu paremmin. Pyrin siihen, että valtuutettuna toisin kuntalaisten äänen kuuluviin jatkossakin.

Minna Hallanheimo

Comments are closed.